Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Κάννες 2019, η αδήλωτη σύγκρουση συμφερόντων

Categorized as Alleged Conflict of Interest or Corruption, The Watch List Tagged , , ,

Βασικές φιγούρες που συνδέονται στη βραβευμένη ελληνική ταινία

Σε μια φερόμενη εκπληκτική αποκάλυψη, αναφέρεται ότι νέα στοιχεία φέρονται να υποδηλώνουν μια φερόμενη άγνωστη σύγκρουση συμφερόντων στην Επίσημη Επιλογή Ταινιών Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Καννών 2019. Το βραβείο για τον περίφημο Χρυσό Φοίνικα φέρεται ότι απονεμήθηκε στην ελληνική ταινία μικρού μήκους «The Distance Between Us and the Sky» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου και παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου. Περιέργως, ο Πάνος Κούτρας, μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ, φέρεται ότι φερόμενα είχε μια επαγγελματική σχέση με την Κοσσυφίδου που φερόμενα χρονολογείται τουλάχιστον από το 2004.

Η απόκαλυψη της σύγκρουσης συμφερόντων

Η φερόμενη νεοαποκαλυφθείσα σύγκρουση φέρεται να επικεντρώνεται στην Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγό της βραβευμένης ταινίας. Η Κοσσυφίδου έχει μακροχρόνια επαγγελματική σχέση με τον Πάνο Κούτρα, Έλληνα σκηνοθέτη που υπηρέτησε στην κριτική επιτροπή για το τμήμα «Ταινίες μικρού μήκους» το 2019. Η συνεργασία τους χρονολογείται από το 2004, με την Κοσσυφίδου να είναι παραγωγός όλων των πρόσφατων μεγάλου μήκους ταινιών του Κούτρα, συμπεριλαμβανομένων των “Dodo” (2022), “Xenia” (2014) και “Strella” (2009). Η Κοσσυφίδου αρχικά εργάστηκε ως Διευθύντρια Παραγωγής για την ταινία του Κούτρα το 2004 “Real Life”.

Συγκεκριμένα, εκτός από το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα “The Distance Between Us and the Sky”, η Κοσσυφίδου είχε επίσης αναλάβει την παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους “The Silence of the Dying Fish”  του Κεκάτου το 2018

Κρυφές συνδέσεις

Η σχέση Κοσσυφίδου, Κούτρα και Κεκάτου δεν αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και μόλις πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Επιπλέον, φαίνεται ότι έγιναν σκόπιμες προσπάθειες να συγκαλυφθεί αυτή η σύνδεση. Το όνομα της Κοσσυφίδου προστέθηκε στη σελίδα της ταινίας στη Wikipedia μόλις στις 8 Ιουλίου 2021 — δύο χρόνια δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πηγές αναφέρουν ότι ο Κούτρας είπε με ειλικρίνεια στους νεαρούς σκηνοθέτες που ήταν υποψήφιοι για το βραβείο ότι «θα μπορούσε να δωροδοκηθεί» – ένα σχόλιο που τώρα φαίνεται βαθιά ειρωνικό μετά από αυτές τις αποκαλύψεις.

Διαμάχη μετά το Φεστιβάλ

Σε μια εκδήλωση μετά την ολοκλ’ηρψση των προβολών του Φεστιβάλ στο Παρίσι, ο Κούτρας φέρεται να είπε σε άλλον σκηνοθέτη ότι «πέταξε την ταινία [τους] ως αδιάφορη». Η απόφαση να βραβευτεί το «The Distance Between Us and the Sky» με τον Χρυσό Φοίνικα κατέπληξε τους παρευρισκόμενους και τους κινηματογραφιστές, καθώς η ταινία θεωρήθηκε ευρέως ως μια από τις πιο αδύναμες συμμετοχές στην κατηγορία.

Συνέπειες για την ακεραιότητα του Φεστιβάλ

Αυτή η άγνωστη σύγκρουση συμφερόντων εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία βράβευσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Σε μια εκδήλωση υψηλού προφίλ όπου εκατοντάδες κινηματογραφιστές διαγωνίζονται για διακρίσεις κύρους, η ανάγκη για αμερόληπτη κρίση είναι πρωταρχικής σημασίας.

Sources:

Ιστορικό άρθρων της Wikipedia (Διαφορά μεταξύ αναθεωρήσεων) που δείχνει πώς προστέθηκαν τα ονόματα των παραγωγών μόνο το 2021:

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=The_Distance_Between_Us_and_the_Sky&diff=1032591270&oldid=904440713

Όλα τα στιγμιότυπα οθόνης λαμβάνονται από δημόσιους πόρους:

https://www.imdb.com/title/tt10214916/

https://www.imdb.com/title/tt8791506/

https://www.imdb.com/name/nm3187519/

https://www.imdb.com/name/nm3267450/

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Distance_Between_Us_and_the_Sky

Ανατροφοδότηση και Διορθώσεις
Εάν πιστεύετε ότι το όνομα σας ή της εταιρείας καταχωρήθηκε άδικα σε αυτόν τον ιστότοπο, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.