Σύγκρουση συμφερόντων αμαυρώνει το βραβείο Χρυσού Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών για το 2019 για την ελληνική ταινία μικρού μήκους Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς του Βασίλη Κεκάτου.

Categorized as Alleged Conflict of Interest, Community Posts Tagged , , ,

Πρόσωπα κλειδιά που συνδέονται στη βραβευμένη ελληνική ταινία

Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, νέα στοιχεία δείχνουν ότι μια σύγκρουση συμφερόντων αμαύρωσε την Επίσημη Επιλογή Ταινιών Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Καννών 2019 και το ίδιο το βραβείο.

Το Χρυσό Φοίνικς κέρδισε η ελληνική ταινία μικρού μήκους «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου, και παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου. Ο Πάνος Χ. Κούτρας, μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ, είχε επαγγελματική σχέση με την Κοσσυφίδου, τουλάχιστον από το 2004, εκείνη είχε αναλαβει παραξωξος όλων των ταινιων του Κούτρα. Με άλλα λόγια, ο επί χρόνια παραγωγός του μέλους της κριτικής επιτροπής και της βραβευμένης ταινίας είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η Ελένη Κοσσυφίδου και ο Πάνος Χ. Κούτρας είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Φεστιβάλ Κάννών με την μεγάλου μήκους ταινία «Ξένια» (2014), και αργότερα με το «Dodo» (2022). Και οι δύο είναι γνωστά ονόματα στο φεστιβάλ. Με άλλα λόγια, είναι απίθανο το φεστιβάλ να μην γνώριζε αυτή τη σύνδεση μεταξύ τους και είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι ο Κούτρας, δήθεν, προσκλήθηκε ως μέλος της κριτικής επιτροπής για να εξασφαλίσει ότι το βραβείο θα πάει στον Κεκάτο. Σε έναν κλάδο όπου ο νεποτισμός είναι κανονικοποιημένος, το να υποθέσουμε κάτι  διαφορετικό θα ήταν αν μη τι άλλο αφελές.

Επιπλέον, σε μια εκδήλωση στο Παρίσι μετά το φεστιβάλ, ο Κούτρας είπε σε αρκετούς άλλους σκηνοθέτες ότι «πέταξε τις ταινίες τους απο τις λίστες προβολών», οπότε δεν είχαν καμία ευκαιρία άλλα μέλη της κριτικής επιτροπής να μπορέσουν να τις δουν και να τις αξιολογήσουν. Η τοποθέτηση του Κούτρα ως μέλους της κριτικής επιτροπής και όχι ως επικεφαλή της κριτικής επιτροπής, διατηρεί μια εύλογη στάση άρνησης απο τους υπευθυνους του Φεστιβάλ.

Λεπτομέρής παρουσίαση σύγκρουσης συμφερόντων

Η νεοαποκαλυφθείσα σύγκρουση επικεντρώνεται στην Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγό της βραβευμένης ταινίας.

Η Κοσσυφίδου έχει μακροχρόνια επαγγελματική σχέση με τον Πάνο Κούτρα, Έλληνα σκηνοθέτη που υπηρέτησε στην κριτική επιτροπή στο τμήμα «Ταινίες μικρού μήκους» το 2019. Η συνεργασία τους χρονολογείται από το 2004, με την Κοσσυφίδου να είναι παραγωγός όλων των πρόσφατων μεγάλου μήκους ταινιών του Κούτρα, συμπεριλαμβανομένων των “Dodo” (2022), “Xenia” (2014) και “Strella” (2009). Η Κοσσυφίδου αρχικά υπηρέτησε ως Διευθύντρια Παραγωγής για την ταινία του Κούτρα το 2004 “Real Life”.

Συγκεκριμένα, η Κοσσυφίδου είιχε αναλάβει την παραγωγή και των δυο ταινιών του Κεκάτου, τη μικρού μήκους ταινία του 2018 “The Silence of the Dying Fish”, καθώς και τη βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα “The Distance Between Us and the Sky”.

Είναι προφανές ότι υπήρχε ξεκάθαρο οικονομικό κίνητρο για τον Κούτρα να απονείμει το βραβείο σε ταινία που είχε για παραγωγό, έναν δικό του παραγωγό, καθώς θα προσελκούσε χρηματοδότηση για μελλοντικά έργα.

Κρυφές συνδέσεις

Η σχέση Κοσσυφίδου, Κούτρα και Κεκάτου δεν αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις πρόσφατα. Επιπλέον, φαίνεται ότι έγιναν σκόπιμες προσπάθειες να συγκαλυφθεί αυτή η σύνδεση. Το όνομα της Κοσσυφίδου προστέθηκε στη σελίδα της ταινίας στην Wikipedia μόλις στις 8 Ιουλίου 2021 – δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ – παρά το γεγονός ότι η Κοσσυφίδου ήταν η κύρια παραγωγός της ταινίας, σε μια προφανή πράξη απόκρυψης. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η σύνδεση ήταν γνωστή στους ειδικούς του φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πηγές αναφέρουν ότι ο Κούτρας «χαριτολογώντας» είπε στους άλλους σκηνοθέτες που ήταν υποψήφιοι για το βραβείο ότι «θα μπορούσε να δωροδοκηθεί» – ένα σχόλιο που τώρα φαίνεται βαθιά ειρωνικό μετά από αυτές τις αποκαλύψεις.

Μεταφεστιβαλική διαμάχη

Σε μια εκδήλωση μετά το φεστιβάλ στο Παρίσι, ο Κούτρας φέρεται να είπε σε αρκετούς άλλους σκηνοθέτες ότι «πέταξε την ταινία [τους] αδιάφορα». Η απόφαση να βραβευτεί το «The Distance Between Us and the Sky» με τον Χρυσό Φοίνικα εξέπληξε τους παρευρισκόμενους και τους κινηματογραφιστές, καθώς η ταινία θεωρήθηκε ευρέως ως μια από τις πιο αδύναμες συμμετοχές στην κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εκπληκτικό 98% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Χάρη στη συνεισφορά των αναγνωστών, αποκαλύφθηκε ότι η σχέση μεταξύ του Επιτρόπου Επιλογής του Φεστιβάλ Καννών Wim Vanacker, και του νικητή του Χρυσού Φοίνικα 2019 Βασίλη Κεκάτου και της παραγωγού της ταινίας, Ελένης Κοσσυφίδου, η οποία είναι επίσης παραγωγός του μέλους της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών Πάνου Χ. Κούτρα, χρονολογείται από το 2018, όταν ο Κεκάτος είχε προσκαλέσει τον Vanacker να υπηρετήσει ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο δικό του SeaNema Open Air Film Festival, μαζί με την Κοσσυφίδου.

Όπως αναλύεται στο Wim Vanacker, Ben Vandendaele – NISI MASA σύγκρουση συμφερόντων, ο Κεκάτος είχε συμμετάσχει στο NISI MASA με την ταινία μικρού μήκους του 2018 «The Silence of the Dying Fish», την παραγωγή της οποίας είχε πάλι αναλάβει  η Κοσσυφίδου, όταν ο Vanacker υπηρετούσε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού. Σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο του 2018, ο Κεκάτος είχε προσκαλέσει τον Vanacker να υπηρετήσει ως μέλος της κριτικής επιτροπής σε ένα φεστιβάλ που είχε οργανώσει και ηγηθεί στο νησί της Κεφαλονιάς, ένα φεστιβάλ που διεξήχθη για τέσσερα χρόνια, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ξανά ύστερα από τη νίκη του Κεκάτου το 2019.

Το Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η ελληνική ταινία μικρού μήκους «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου, και παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου. Ο Πάνος Χ. Κούτρας, μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ, είχε επαγγελματική σχέση με την Κοσσυφίδου, τουλάχιστον από το 2004, εκείνη είχε αναλαβει παραξωξος όλων των ταινιων του Κούτρα. Με άλλα λόγια, η επί χρόνια παραγωγός του μέλους της κριτικής επιτροπής και της βραβευμένης ταινίας είναι το ίδιο πρόσωπο.

Επιπτώσεις για την ακεραιότητα του κλάδου και του Φεστιβάλ

Αυτή η άγνωστη σύγκρουση εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και βράβευσης ταινιών του Φεστιβάλ Καννών. Σε μια εκδήλωση υψηλού προφίλ όπου εκατοντάδες κινηματογραφιστές διαγωνίζονται για διακρίσεις κύρους, η ανάγκη για αμερόληπτη κρίση είναι πρωταρχικής σημασίας.

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας την περίπτωση της Mélissa Malinbaum – μέλους της επιτροπής επιλογής του Φεστιβάλ Καννών που είχε δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους που επιλέχθηκε στο φεστιβάλ, και του Dominique Welinski που έχει επίσης πολλούς ρόλους, ως παραγωγός και υπεύθυνος λήψεως αποφάσεων, σε κάτι που μοιάζει σαν μια σύγκρουση συμφερόντων για το φεστιβάλ και τη βιομηχανία γενικότερα.

Γάλλος παραγωγός της ταινίας ήταν ο Γκιγιόμ Ντρέιφους.

Εάν έχετε περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την ιστορία, ή οποιαδήποτε άλλη ιστορία της ελληνικής ή ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Ο οργανισμός μας είναι αφοσιωμένος στην αποκάλυψη των πραγματικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και της δυναμικής ισχύος στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Το παρακάτω διάγραμμα παρέχει μια περίληψη αυτών των στοιχείων. Στόχος μας είναι να εκδημοκρατίσουμε την πρόσβαση και να παρέχουμε σε ταλαντούχους, αναδυόμενους νέους κινηματογραφιστές τις ευκαιρίες που δικαιωματικά τους αξίζουν για να επιτύχουν στον κλάδο.

Feedback and Corrections
If you believe your or company’s name was listed on this website unjustly, please CONTACT US.

With unwavering support from our community, Film Industry Watch proudly announces the creation of a $25,000 Whistleblower Fund. This pivotal initiative is devoted to identifying and exposing nepotism and misconduct in the film industry. Our aim is to cultivate an atmosphere of transparency and accountability, ensuring an equitable and principled environment for all industry members. We encourage anyone aware of criminal activities or misconduct to reach out to us confidentially. Rest assured, your identity will be protected. Reports leading to articles posted on this website, significant organizational changes or legal proceedings will be eligible for a financial reward for between $100 to $5000 for each report.

We hold a special focus on Film Festivals, Screenwriting Labs, various awards, and public Film Funds. It’s important to remind our readers that these entities are predominantly supported by public funding, which necessitates a standard of fairness and transparency in their operations.

Stand with us in our quest for integrity in the film industry – your voice matters.

Sources:

Wikipedia article history (Difference between revisions) showing how the names of the producers were added only in 2021:

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=The_Distance_Between_Us_and_the_Sky&diff=1032591270&oldid=904440713

All screenshots takes from public resources:

https://www.imdb.com/title/tt10214916/

https://www.imdb.com/title/tt8791506/

https://www.imdb.com/name/nm3187519/

https://www.imdb.com/name/nm3267450/

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Distance_Between_Us_and_the_Sky

https://greekreporter.com/2022/07/20/greeks-believe-corruption-widespread/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *